Planerade valpar

 

 

 

Planerad parning – februari 2020

Mille & Dixi

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr blev det inga valpar denna gången för Dixi och Sid.
Dixi kommer att paras igen i sommar (2020), nästa gång hon löper. 

 

DIXI: 
HD: A, ED: 0
BPH: Genomförd med skott
LPN1, LPN2: N/N, LEMP: Clear

SID:
HD: A, ED: 0
BPH: Genomförd med skott
LPN1, LPN2: N/N, LEMP: Clear

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

FB grupper för er som har Knickerbockers hund eller släkting. Vi har en kennelgrupp på fb där du som köpt hund gärna får gå med. Det är alltid trevlig med bilder och kontakt med syskon och släkt =)

Det finns också en grupp för de som har släktingar, tex 
hundar uppfödda på annan kennel, men med en knickerbockers
mamma eller pappa till valparna. Där kan vi ge varandra råd och tips
och den här gruppen är förstås större än kennelgruppen. 

http://www.facebook.com/groups/243887665668630/ 

Sen har vi en grupp för dem som vill lära sig mer om hundspråk.
Vi laddar upp bilder och diskuterar vad vi ser och lär oss mer om hundens
språk och beteende och blir förhoppningsvis duktigare på att läsa hund.
Gruppen är aktiv då och då..typ 🙂 http://www.facebook.com/groups/243887665668630/ 

Grupperna är bara för dig som redan har hund från kenneln eller ingår i kategorin ”släkting” =) 
 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥    

 

Den tidiga socialiseringen

Valparna bor inomhus i hemmiljö, de får vara ute med de vuxna hundarna, åka bil, bli klappade av besökare, uppleva dammsugare, diskmaskiner, barn och annat som hör hemmet till för att bli vana med sådant som de kommer att uppleva i sina nya hem. De får äta inne, ute, söka mat. De får klättra, undersöka natur och lära sig av de vuxna hundarna. När valparna har blivit 3 veckor tar jag gärna emot besökare, både barn och vuxna.
Både dig som bestämt dig för en valp och dig som bara vill se rasen för att fundera lite mer.  Besök är ett utmärkt tillfälle för valparna att lära om människor!

Dessutom åker vi till veterinären, så de får uppleva bilresor som trygga med mamman, vi besöker skog, strand och vatten eller annat som passar årstiden. Sedan fortsätter du socialiseringen hemma hos dig.

Valparna levereras vid tidigast 8 v. ålder eller senare när modern har avvant valparna om hon diar längre än så.
Valparna är avmaskade och dolda fel försäkrade i tre år. Dessutom veterinärbesiktigade och reg. i SKK. Du får också med information, tips & råd som hjälp under valpens uppväxt och startpaket med mat. Det första halvåret får du mail med ”vad du ska tänka på”. Vi håller också kontakt med varandra på något av våra forum (på hemsidan och på fb, se ovan) och så träffas vi med jämna mellanrum förstås!
På träffarna försöker vi prova på olika saker man kan göra med våra hundar så ni får ett hum om hur användbara de är, även om de enbart ska vara er familjemedlem =)

Dessutom får ni delta på hundkurser som ordnas av Hundia Hundskola i Motala/Askersund kostnadsfritt.
Och självklart kan ni ringa eller maila om ni har frågor. Jag hjälper er gärna. 

Vad som är viktigt för mig,  förutom att hitta rätt hem till rätt valp, är att den nya familjen arbetar med positiva, vänliga och etiska metoder med sin hund. Att göra det kräver lite mera kunskap än att bygga sin uppfostran på korrigeringar. Men jag ger er mer än gärna  råd och tips och finns där under hela hundens liv – inte minst i den ibland stökiga unghundstiden.  Jag använder inte fysiska korrigeringar eller uppfostran som bygger på att tala om när hunden gör fel . Istället lär jag dem genom uppmuntran, förtroende och trygghet. Jag är utbildad hundprblemutredare och instruktör så det finns  mycket kunskap och hjälp att få.

……………. ………………………………………………………………………………………………….

Mina mål med avel..

Mitt mål med min avel är att föda upp sunda friska Leonberger. Jag använder friska hundar i avel för att minimera sjukdomar i vår ras. Som valpköpare behöver du tänka på att det är en ras som ska röntgas i höftleder och armbågar. Jag som uppfödare behöver den informationen för att veta att jag avlar på friska hundar som inte nedärver sjukdomar. Allt kan jag tyvärr inte påverka, men en bra start är att försöka undvika de fel man vet om. 

En hund som rör sig bra har ofta ett bra skelett och blir en hållbar hund därför ställs också hundarna ut för att bedömas exteriört. Leonberger ska kunna följa med på familjens aktiviteter, det ska vara en hållbar hund som lever länge som en familjemedlem.

Men jag vill inte minska mentalitetens betydelse, Leonbergern ska även fortsättningsvis vara  en trevlig och följsam familjehund och för varje kull försöker vi anordna ett MH/BPH (mentaltest) så vi tillsammans kan se hur hundarna är. Mycket roligt och lärorikt =)

 

 Hur jag tänker..

””När tikarna klart markerar att de är ovilliga att para sig med en viss hanhund så är det en signal som är värd att lyssna till. Tiken ”vet” bättre än uppfödaren om hanens MHC-gener passar med hennes eller inte. Tvångsparningar är ett effektivt sätt att bryta sönder denna naturens skyddsmekanism mot genetiskt utarmning av ärftlig variation i ett av djurens viktigaste gensystem. ””

Ovanstående skrev per Erik Sundgren år 2004, det är en viktig del av mitt sätt att välja hane till flickorna. Jag är övertygad om att om tiken inte vill är det fel att para. Jag försöker både välja hanar som inte är använda för mycket i avel och se till att hålla inavelsprocenten så nära 0% (skk’s avelsdata) som möjligt eller under 10% (Breedmate)

Här kan ni läsa Per-Erik Sundgrens artikel om naturens skydd mot inavel, mycket intressant läsning. Per-Erik Sundgren var en mycket duktig genetiker.  http://www.genetica.se/manuskript/naturens%20skydd.doc