Nyheter

Hundens mat spelar stor roll

Ultraprocessat foder (torrfoder) är en stor anledning till förekomsten av bl.a allergiska hudförändringarhos vuxna hundar. Det finns få fördelar med processat mat, det vet vi och det är många hundar som har svamp i öronen, hotspots, kli, klåda och fullt utvecklade allergier. Och sjukdomskurvan ökar fortfarande varje år.

”Om ägaren hade gett valpen rå komage (vom), råa inälvor, eller hushållets matrester kunde man se att dessa hundar hade signifikant mindre allergi- och atopirelaterade hudsymptom senare i livet. Däremot visade det sig att valpar som inte alls hade fått någon rå mat, vars kost bestått nästan enbart av torrfoder, eller som hade fått frukt och/eller värmetorkade djurdelar, kom att ha signifikant mera allergi- och atopirelaterade hudsymptom senare i livet” sade DogRisk forskningsgruppens ledare, docent Anna Hielm-Björkman vid Helsingfors Universitets veterinärfakultet.”

Här får valparna riktig mat, dvs kött, från start, från tredje veckan. Från 5-6:e veckan får de även upplägg av mamman, det blir med andra ord väldigt gott och blandat. De får aldrig majsvälling eller annat onaturligt för dem. Välling finns inte i naturen och växtbaserad sådan är inte optimalt för en carnivor.

Torrfoderbolagen säger gärna att det är svårt att ge hundar en balanserad kost. De säger också att hunden ska äta samma mat (deras torrfoder) hela sitt liv. Och tyvärr tror de flesta att det stämmer.
I år (2023) är världens äldsta hund 33 år. Den har ätit matrester hela sitt liv. Idag är matrester bättre än torrfoder, det säger en hel del. Tyvärr kanske inte matrester blir så balanserad kost, så jag rekommenderar inte det till en så stor och snabbväxande ras som Leonberger (enbart). Men det är inte svårt att ge hundar en balanserad rå kost och till den kan de få matrester också. Jag har skrivit mer om rå kost till hundar på info sidorna på www.hundiabutiken.se

Hunden har 8 hormoner för att höja blodsocker, men bara ett, insulin, för att sänka det. ”Förr” var behovet minimalt av att ta itu med blodsocker och spara det som fett.

Socker – en stor bov
Den genomsnittliga stärkelse- och sockerhalten i kött, fisk, ägg, växter, frukt, bär och grönsaker är cirka 4 %.
Torrfoder innehåller cirka 40 % kolhydrater. Kolhydrater omvandlas till blodsocker väldigt snabbt vilket stressar bukspottkörteln att producera mer insulin. Vilket i sin tur ökar risken för diabetes och problem med bukspottkörteln.Länk till studien:
https://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371%2Fjournal.pone.0225675&type=printable

Länk som förklarar vad atopisk dermatit är:
https://drbaddaky.com/artiklar/allergisk-hudfoeraendring-atopisk-dermatit-hos-hund/

Även Hundsport (SKK) har uppmärksammat att annat än processat, dvs dina matrester, är bra.
https://www.skk.se/globalassets/fonden/dokument/artiklar/atopisk_dermatit.pdf

Studie i Maj-2020 visar att valparna till tikar som åt torrfoder hade mer allergier. Och också tvärtom, om tiken fick rå mat hade valparna mindre allergier.