När valpen ska hem

När vi hämtar våra valpar så är vi alltid två. En kör och jag sitter med valpisen i knät där fram. När valpen somnar och blir lugn så lägger jag försiktigt ner den lille på golvet mellan mina fötter, de blir fort tunga att bära på. Där har jag förberett med filt och gärna den filtsnutt som vi fått med – som luktar mamma och syskon – och för säkerhets skull någon leksak. 

Det blir tryggt, ombonat och bilen ”slänger o svänger” minst där fram.
Har man inte en ”tunnel” mellan stolarna kan det kanske vara riskabelt så inte valpisen knallar iväg till pedalerna, men i våra bilar har det fungerat bra och ingen av våra hundar upplever bilen som ett obehag. Tvärtom, de älskar bilåkande även fast vi har hämtat ändå från Finland!

Så när du hämtar din valp så måste ni vara minst två i bilen. Vi tror inte du kan ta hand om valp och köra tryggt om du är ensam. Och har ni inte möjlighet att ha valpen därfram så är baksätet ett bra alternativ. Men ingen valp ska åka ensam längst bak i bilen. Det får bli en senare fråga att åka korta stycken och lära sig tycka om att vara där, med lekisar o godis kanske, om det krävs. Men när valpen är liten är framgolvet eller baksätet med ressällskap ett bra alternativ.

Hemma kommer valpisen att vara nyfiken och strutta runt och kolla in nya bostaden. Lite senare kanske saknaden efter alla syskon och mamma blir stor och det kan bli lite gnälligt. 
Låt då den filt ni fått med från oss hamna på den bädd ni förberett så att valpisen känner en bekant lukt och kan somna gott. De sover mycket – och behöver sova mycket ostört – i början.  Valpsängen ska ju helst vara ostört någonstans. Framför allt i en barnfamilj kan det behövas. Men så enkelt är det inte alltid. Oftast vill den lilla sova mitt i smeten nånstans för att inte känna sig ensam och för att ha koll på om det händer nåt. Så den lille kanske inte alls väljer att sova där ni bestämt att sängen ska vara..=)

Ni kan lägga valpsängen just där den lille vill sova och sen ”hasa” den mot den plats ni valt under en tid så kanske den hamnar på rätt plats till slut.  Men troligen inte.. =) Valpisen kommer då på att sängen är för varm och golvet är svalare och bättre. Och närmare er..  ja, det är inte lätt att planera för en liten valp.. =)

När det blir dags för nattning, låt valpen sova jämter er säng om möjligt. Ingen liten bebis vill sova ensam. Saknaden av värmen och tryggheten från massor av syskon och mamma är stor. Har du valpisen jämter dig så kan du sträcka ner handen och visa att du finns där.
Stäng gärna för så valpisen inte kommer ut från sovrummet så har du även möjlighet att höra lite gnäll o rastlöshet när det är dags för nattkiss (jodå, en tid framöver ska det kissas nattetid också..=)

Ett bra och snabbt sätt att få valpisen rumsren är att alltid bära ut till samma ställe. En bekant plats är trygg att kissa på. (gissa varför det är så bra att kissa inne..=) så får de gå till samma ställe så går det fortare med rumsrenheten. Men till stor del beror det på hur uppmärksam du är, efter sömn, efter mat och efter lek ska det kissas. Två gånger enligt min erfarenhet. Så ta inte in direkt, det kanske kommer en kiss till… =)