Planerade valpar
kanske, kanske… våren -24.
Det finns ingen kölista/valplista så länge jag inte bestämt mig =)
Läs mer om att köpa valp längre ner på sidan.
Vet du att uppfödaren kan påverka valpens framtid väldigt mycket?
Att börja tidigt med stimulans ger tex större hjärna med fler kopplingar mellan neuroner. Hunden får 5% större hjärnmassa mot dem som inte får tidig stimulans. Det blir en stabilare, mindre rädd hund som hanterar stress bättre. Det känns bra att investera mycket tid i valparna, de blir trevliga och roliga familjemedlemmar.
Självklart fortsätter socialiseringen hos dig när du har fått hem din valp. Socialiseringsperioden är viktig. Men kort. Så det gäller att ta till vara den tiden väl. Alla som köper valp kommer att få socialiseringsråd med sig hem
Bra socialisering är viktigare än mycket socialisering!
Fri prövningsrätt
Jag förbehåller mig rätten att fritt välja om och till vem jag vill sälja valpen/hunden till.
För mig är det viktigt att du som köper en valp förstår att det är viktigt med tex röntgen när den uppnått ålder för det. Hälsotester ger mig som uppfödare en fingervisning om att jag är på rätt spår.
När du hämtar din valp
Valparna levereras vid tidigast 8 v. ålder eller senare när modern har avvant valparna om hon diar längre än så.
Valparna är avmaskade och dolda fel försäkrade i tre år. Dessutom veterinärbesiktigade och reg. i SKK. Valparna är inte vaccinerade. Du vaccinerar dem när den blir 16 veckor. Då är valpen som mest mottaglig för vaccin och det räcker med en spruta. Oavsett om någon påstår annat. Övervaccinering kan leda till autoimmuna sjukdomar. (Vacciner håller minst 7 år enligt test, troligtvis längre än så.)
Nästa gång du ska vaccinera är vid 1-års ålder, och därefter när den blir fem år. Troligtvis behöver du inte vaccinera mer sen, det är bara krav från Svenska Kennelklubben på vaccinering om du ställer ut eller deltar på tävlingar eller prov. I många länder har man börjat med titertest, ett blodprov som visar om det finns antikroppar så man inte vaccinerar i onödan. Tyvärr har vi inte infört det i Sverige än när det gäller tävlingar och prov. Men du kan alltid göra ett eget titertest hos en veterinär.
Försäkring
Från 6 veckors ålder, dvs 2 veckor innan de flyttar, är valparna försäkrade i fullt livvärde och 60 000 kr i veterinärvård. Den försäkringen går över på dig när du hämtar din valp.
Hemgångsråd och valpträffar
Du får också med information, tips & råd som hjälp under valpens uppväxt och startpaket med mat. Det första halvåret får du mail med ”vad du ska tänka på”. Vi håller också kontakt med varandra på något av våra forum (på hemsidan och på fb) och så träffas vi med jämna mellanrum förstås! På träffarna försöker vi prova på olika saker man kan göra med våra hundar så ni får ett hum om hur användbara de är, även om de enbart ska vara er familjemedlem =) Kan vi inte genomföra träffar så blir det föreläsningar via digital media som Zoom där du kan sitta hemma och titta i lugn och ro. Dessutom får ni delta på hundkurser som ordnas här på Hundia Hundskola i Motala/Askersund kostnadsfritt om ni bor så ni har möjlighet att åka hit. Och självklart kan ni ringa eller maila om ni har frågor. Jag hjälper er gärna.
Inga gamla förlegade uppfostringsmetoder..
Vad som är viktigt för mig, förutom att hitta rätt hem till rätt valp, är att den nya familjen arbetar med positiva, vänliga och etiska metoder med sin hund. Att göra det kräver lite mera kunskap än att bygga sin uppfostran på korrigeringar och straff. Men jag ger er mer än gärna råd och tips och finns där under hela hundens liv – inte minst i den ibland stökiga unghundstiden. Jag använder inte fysiska korrigeringar eller uppfostran som bygger på att tala om när hunden gör fel . Istället lär jag dem genom uppmuntran, förtroende och trygghet att göra rätt. Jag är utbildad hundproblemutredare och instruktör så det finns mycket kunskap och hjälp att få.
Tänkvärd text från Hundutbildningsgruppen.
Den tidiga socialiseringen
Valparna bor inomhus i hemmiljö, de får vara ute med de vuxna hundarna, åka bil, bli klappade av besökare, uppleva dammsugare, diskmaskiner, barn och annat som hör hemmet till för att bli vana med sådant som de kommer att uppleva i sina nya hem. De får äta inne, ute, söka mat. De får klättra, undersöka natur och lära sig av de vuxna hundarna. När valparna har blivit 3-4 veckor tar jag emot besökare, både barn och vuxna.
Både dig som bestämt dig för en valp och dig som bara vill se rasen för att fundera lite mer. Besök är ett utmärkt tillfälle för valparna att lära om människor!
Dessutom åker vi till veterinären, så de får uppleva bilresor som trygga med mamman, vi besöker skog, strand och vatten eller annat som passar årstiden. Sedan fortsätter du socialiseringen hemma hos dig.
Valpkö
Jag använder inte kösystem utan väljer vilka jag tycker är lämpliga, dvs fri pövningsrätt. Vi kommer alltså att träffas först för att det är viktigt att vi båda känner ett ömsesidigt förtroende innan ni kan boka en valp. Det här innebär också att de som redan har en valp från kenneln har förtur före andra. Jag kommer också, i samråd med er, välja ut den valp som kan tänkas passa er bäst. Valet av valp görs tidigast när valparna är 5-6 veckor gamla men kan dröja en vecka eller två till. Det beror på att jag som uppfödare vill ha rätten att välja den valp som ska stanna kvar på kenneln. Det är först när de är lite äldre som deras personligheter har börjat utvecklas och vi kan då matcha rätt valp med rätt ägare. De flesta har olika syften med sitt hundköp och det är viktigt både för oss och för er att ni får den valp som ser ut att matcha er bäst, det blir mindre risk att valpen placeras om då.
Handpenning
När ni har varit här och träffat valpen och vi har valt vilken specifik valp som kommer att bli er; då betalar ni en handpenning på 15 %. Ibland dröjer det längre innan jag som uppfödare valt och det blir dags att skriva köpekontrakt direkt. I sådana fall betalas ingen handpenning. Om ni ångrar er får ni tillbaka handpenning minus de faktiska kostnader jag får att annonsera ut valpen igen (tex. annons, ny veterinärbesiktning mm).
Mina krav på dig som valpköpare:
Jag vill att du utför nödvändiga hälsotester på hunden. dvs. minst röntgen av HD och ED mellan 18-24 månader.
Jag vill att du deltar på BPH (mentaltest) med din hund. Det inbegriper även vanlig socialisering av valpen/unghunden så inte nya moment blir en överraskning. Jag kan boka ett tillfälle till hela kullen, men du kan också boka BPH nära dig. Jag kommer att informera om BPH innan det är dags. Mer information om BPH finns också hos SKK.
Utställning
Jag ser gärna att du ställer ut din hund på officiell utställning minst 1 gång. Det här är inget jag ställer som krav, men jag får information om hundarnas exteriör (och mentalitet) vilket jag uppskattar.
Tänk på att valpen behöver tränas i det här, så det inte blir något helt nytt som händer i vuxen ålder. Det finns utställningsträningar och inofficiella utställningar man kan träna på.
Träningarna är mycket bra för att få sociala hundar som blir vana att umgås nära andra hundar, de lär sig att gå/springa med oss utan att dra och rycka till andra hundar.
Sociala media
FB grupper för er som har Knickerbockers hund eller släkting. Vi har en kennelgrupp på fb där du som köpt hund gärna får gå med. Det är alltid trevlig med bilder och kontakt med syskon och släkt =) Det är också ett bra ställe att ställa frågor på, det finns massor av samlad erfarenhet.
Gruppen är bara för dig som har hund från kenneln.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Mina mål med avel..
Mitt mål med min avel är att föda upp sunda friska Leonberger. Jag använder friska hundar i avel för att minimera sjukdomar i vår ras. Som valpköpare behöver du tänka på att det är en ras som ska röntgas i höftleder och armbågar. Jag som uppfödare behöver den informationen för att veta att jag avlar på friska hundar som inte nedärver sjukdomar. Allt kan jag tyvärr inte påverka, men en bra start är att försöka undvika de fel man vet om.
En hund som rör sig bra har ofta ett bra skelett och blir en hållbar hund därför ställs också hundarna ut för att bedömas exteriört. Leonberger ska kunna följa med på familjens aktiviteter, det ska vara en hållbar hund som lever länge som en familjemedlem.
Men jag vill inte minska mentalitetens betydelse, Leonbergern ska även fortsättningsvis vara en trevlig och följsam familjehund och för varje kull försöker vi anordna ett MH/BPH (mentaltest) så vi tillsammans kan se hur hundarna är. Mycket roligt och lärorikt =)
Hur jag tänker..
””När tikarna klart markerar att de är ovilliga att para sig med en viss hanhund så är det en signal som är värd att lyssna till. Tiken ”vet” bättre än uppfödaren om hanens MHC-gener passar med hennes eller inte. Tvångsparningar är ett effektivt sätt att bryta sönder denna naturens skyddsmekanism mot genetiskt utarmning av ärftlig variation i ett av djurens viktigaste gensystem. ””
Ovanstående skrev Per Erik Sundgren år 2004, det är en viktig del av mitt sätt att välja hane till flickorna. Jag är övertygad om att om tiken inte vill är det fel att para. Jag försöker både välja hanar som inte är använda för mycket i avel och se till att hålla inavelsprocenten så låg som möjligt med verktyg från SKK och Leonberger-Database.