Planerade valpar

Vanitza Dried Mango  

E: Nero
U: Amulet Uspeha Papaya Vanika

HD: A
ED: 0
Ögon: UA

LPN1/LPN2/LPPN3 /LEMP: N/N 

Lakeescha the Gardian Angel

E. Jiminy Jampa du Chateau de lys
U: Buchido Barinka v. Marinushof

HD: A
ED: 0
Ögon: UA

LPN1/LPN2/LEMP: N/N genom föräldrar

 

 

 

Läs mer om att köpa valp längre ner på sidan.

 

 Vet du att uppfödaren kan påverka valpens framtid väldigt mycket?

Att börja tidigt med stimulans ger tex större hjärna med fler kopplingar mellan neuroner. Hunden får 5% större hjärnmassa mot dem som inte får tidig stimulans. Det blir en stabilare, mindre rädd hund som hanterar stress bättre. Det känns bra att investera mycket tid i valparna, de blir trevliga och roliga familjemedlemmar.
Självklart fortsätter socialiseringen hos dig när du har fått hem din valp. Socialiseringsperioden är viktig. Men kort. Så det gäller att ta till vara den tiden väl. Alla som köper valp kommer att få socialiseringsråd med sig hem
Bra socialisering är viktigare än mycket socialisering!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

När du hämtar din valp

Valparna levereras vid tidigast 8 v. ålder eller senare när modern har avvant valparna om hon diar längre än så.
Valparna är avmaskade och dolda fel försäkrade i tre år. Dessutom veterinärbesiktigade och reg. i SKK. Valparna är inte vaccinerade. Du vaccinerar dem när den blir 16 veckor. Då är valpen som mest mottaglig för vaccin och det räcker med en spruta. Oavsett om någon påstår annat. Övervaccinering kan leda till autoimmuna sjukdomar. (Vacciner håller minst 7 år enligt test, troligtvis längre än så.) 
Nästa gång du ska vaccinera är vid 1-års ålder, och därefter när den blir fem år. Troligtvis behöver du inte vaccinera mer sen, det är bara krav från Svenska Kennelklubben på vaccinering om du ställer ut eller deltar på tävlingar eller prov. I många länder har man börjat med titertest, ett blodprov som visar om det finns antikroppar så man inte vaccinerar i onödan. Tyvärr har vi inte infört det i Sverige än när det gäller tävlingar och prov. Men du kan alltid göra ett eget titertest hos en veterinär. 

Hemgångsråd och valpträffar

Du får också med information, tips & råd som hjälp under valpens uppväxt och startpaket med mat. Det första halvåret får du mail med “vad du ska tänka på”. Vi håller också kontakt med varandra på något av våra forum (på hemsidan och på fb) och så träffas vi med jämna mellanrum förstås! På träffarna försöker vi prova på olika saker man kan göra med våra hundar så ni får ett hum om hur användbara de är, även om de enbart ska vara er familjemedlem =) Kan vi inte genomföra träffar så blir det föreläsningar via digital media som Zoom där du kan sitta hemma och titta i lugn och ro. Dessutom får ni delta på hundkurser som ordnas här på Hundia Hundskola i Motala/Askersund kostnadsfritt om ni bor så ni har möjlighet att åka hit. Och självklart kan ni ringa eller maila om ni har frågor. Jag hjälper er gärna. 

 

Inga gamla förlegade uppfostringsmetoder..

Vad som är viktigt för mig,  förutom att hitta rätt hem till rätt valp, är att den nya familjen arbetar med positiva, vänliga och etiska metoder med sin hund. Att göra det kräver lite mera kunskap än att bygga sin uppfostran på korrigeringar och straff. Men jag ger er mer än gärna  råd och tips och finns där under hela hundens liv – inte minst i den ibland stökiga unghundstiden.  Jag använder inte fysiska korrigeringar eller uppfostran som bygger på att tala om när hunden gör fel . Istället lär jag dem genom uppmuntran, förtroende och trygghet att göra rätt. Jag är utbildad hundproblemutredare och instruktör så det finns  mycket kunskap och hjälp att få.

Tänkvärd text från Hundutbildningsgruppen. Vad vill jag med min hund? Är det här rasen för dig?

Den tidiga socialiseringen

Valparna bor inomhus i hemmiljö, de får vara ute med de vuxna hundarna, åka bil, bli klappade av besökare, uppleva dammsugare, diskmaskiner, barn och annat som hör hemmet till för att bli vana med sådant som de kommer att uppleva i sina nya hem. De får äta inne, ute, söka mat. De får klättra, undersöka natur och lära sig av de vuxna hundarna. När valparna har blivit 3 veckor tar jag gärna emot besökare, både barn och vuxna.
Både dig som bestämt dig för en valp och dig som bara vill se rasen för att fundera lite mer.  Besök är ett utmärkt tillfälle för valparna att lära om människor!

Dessutom åker vi till veterinären, så de får uppleva bilresor som trygga med mamman, vi besöker skog, strand och vatten eller annat som passar årstiden. Sedan fortsätter du socialiseringen hemma hos dig.

Valpkö

Jag använder inte kösystem utan väljer vilka jag tycker är lämpliga. Vi kommer alltså att träffas först för att det är viktigt att vi båda känner ett ömsesidigt förtroende innan ni kan boka en valp. Det här innebär också att de som redan har en valp från kenneln har förtur före andra.  Jag kommer också, i samråd med er, välja ut den valp som kan tänkas passa er bäst. Valet av valp görs tidigast när valparna är 5-6 veckor gamla. Det är först då deras personligheter har börjat utvecklas och vi kan då matcha rätt valp med rätt ägare. De flesta har olika syften med sitt hundköp och det är viktigt både för oss och för er att ni får den valp som ser ut att matcha er bäst, det blir mindre risk att valpen placeras om då.

 

Handpenning
När ni har varit här och träffat valpen och vi har valt vilken specifik valp som kommer att bli er; då betalar ni en handpenning på 15 %. I samband med detta skriver vi även ett köpekontrakt. Om ni ångrar er får ni tillbaka handpenning minus de faktiska kostnader jag får att annonsera ut valpen igen (tex. annons, ny veterinärbesiktning mm).

Vad jag vill att du som valpköpare gör:

Utför nödvändiga hälsotester på hunden. dvs. minst röntgen av HD och ED mellan 18-24 månader.

Deltar på BPH (mentaltest) med din hund. Jag kan boka ett tillfälle till hela kullen, men du kan också boka BPH nära dig. Jag kommer att informera om BPH innan det är dags. Mer information om BPH finns också hos SKK.

 

Gärna ställer ut din hund på officiell utställning minst 1 gång. Det här är inget krav, men jag får information om hundarnas exteriör vilket jag uppskattar. Tänk på att valpen behöver tränas i det här, så det inte blir något helt nytt som händer i vuxen ålder. Det finns utställningsträningar och inofficiella utställningar man kan träna på. Träningarna är mycket bra för att få sociala hundar som blir vana att umgås nära andra hundar!

 


Sociala media

FB grupper för er som har Knickerbockers hund eller släkting. Vi har en kennelgrupp på fb där du som köpt hund gärna får gå med. Det är alltid trevlig med bilder och kontakt med syskon och släkt =) Det är också ett bra ställe att ställa frågor på, det finns massor av samlad erfarenhet.

http://www.facebook.com/groups/141188702619135/

 

Det finns också en grupp för de som har släktingar, tex hundar uppfödda på annan kennel, men med en knickerbockers mamma eller pappa till valparna. Där kan vi ge varandra råd och tips och den här gruppen är förstås större än kennelgruppen. 

http://www.facebook.com/groups/243887665668630/ 

Grupperna är bara för dig som redan har hund från kenneln eller ingår i kategorin “släkting” =) 

 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥    

……………. ………………………………………………………………………………………………….

Mina mål med avel..

Mitt mål med min avel är att föda upp sunda friska Leonberger. Jag använder friska hundar i avel för att minimera sjukdomar i vår ras. Som valpköpare behöver du tänka på att det är en ras som ska röntgas i höftleder och armbågar. Jag som uppfödare behöver den informationen för att veta att jag avlar på friska hundar som inte nedärver sjukdomar. Allt kan jag tyvärr inte påverka, men en bra start är att försöka undvika de fel man vet om. 

En hund som rör sig bra har ofta ett bra skelett och blir en hållbar hund därför ställs också hundarna ut för att bedömas exteriört. Leonberger ska kunna följa med på familjens aktiviteter, det ska vara en hållbar hund som lever länge som en familjemedlem.

Men jag vill inte minska mentalitetens betydelse, Leonbergern ska även fortsättningsvis vara  en trevlig och följsam familjehund och för varje kull försöker vi anordna ett MH/BPH (mentaltest) så vi tillsammans kan se hur hundarna är. Mycket roligt och lärorikt =)

 

 Hur jag tänker..

“”När tikarna klart markerar att de är ovilliga att para sig med en viss hanhund så är det en signal som är värd att lyssna till. Tiken ”vet” bättre än uppfödaren om hanens MHC-gener passar med hennes eller inte. Tvångsparningar är ett effektivt sätt att bryta sönder denna naturens skyddsmekanism mot genetiskt utarmning av ärftlig variation i ett av djurens viktigaste gensystem. “”

Ovanstående skrev per Erik Sundgren år 2004, det är en viktig del av mitt sätt att välja hane till flickorna. Jag är övertygad om att om tiken inte vill är det fel att para. Jag försöker både välja hanar som inte är använda för mycket i avel och se till att hålla inavelsprocenten så nära 0% (skk’s avelsdata) som möjligt eller under 10% (Breedmate)

Här kan ni läsa Per-Erik Sundgrens artikel om naturens skydd mot inavel, mycket intressant läsning. Per-Erik Sundgren var en mycket duktig genetiker.  http://www.genetica.se/manuskript/naturens%20skydd.doc