Hundens mat

Alla kennelns hundar får rå mat. Idag är jag stolt över att de ätit rå mat i generationer. Och därmed fått den rätt näring men utan alla obehagliga tillsatser som finns i torrfoder.

För många år sedan bidrog mina matvanor till hundarna till en hunds för tidiga död. Sedan dess började jag fundera på vad jag egentligen gav dem. Det gjorde att jag läste till ”raw nutrition specialist” dvs specialist på rå näring till hund.

Valparna har alltså fått en bra start i livet med minimalt med vaccinationer och riktig näringsrik kost som dessutom minskar risken för problem med höft-och armbågsleder.

Min förhoppning är förstås att alla som köper valp härifrån vill lära sig mer om rå mat till hund. Det är varken krångligt eller tar tid, men det kräver kanske lite frysplats så man inte behöver handla hundmat en gång i veckan. En frysbox ger ju möjlighet att ha mat hemma över en längre tid.

Det här innehåller inga tvivelaktiga konserveringsmedel eller färgämnen. Det innehåller dessutom mer näring – och i dess naturliga form – än vad processat torrfoder gör.
En liten bild som visar vad hundar får i sig när de äter rå mat. Den mat som gjort att de blivit arten hund. Torrfoder kom till Sverige på 60-talet. Sedan dess har torrfoderfabrikanterna gjort en egen näringstabell med ”minsta krav på näringsinnehåll”. Det är skillnad!

Det finns så många fördelar med rå mat så du anar inte. Inte bara är de friskare, de luktar mindre ”hund”. Det har inte dålig andedräkt. Inte ens bajset luktar så mycket som från torrfoderhundar. Pälsen blir blank och fin, smuts ramlar av betydligt lättare. Jag har alltid fått bra pälskvalitet på utställningar fast mina hundar inte är schamponerade som de flesta andra.

Dessutom är de lugnare i temperament när de inte får ”sockerkickar” morgon och kväll från torrfoder. Visste du att de flesta torrfoder har så höga halter kolhydrat att hälften eller mer av hälften av påsen omvandlas till rent socker i kroppen? Svamp, klåda, diabetes mm är idag väldigt vanligt på hundar som äter torrfoder.

Jag har idag en butik med rå mat till hundar. När jag såg vilken skillnad det blev på mina egna hundar så bestämde jag mig för att starta Hundiabutiken så fler kan upptäcka fördelarna med riktig hundmat.

Det finns också färskfoder på marknaden. Det är rå mat med tillsats av syntetiska vitaminer. Problemet med färskfoder är att det är alldeles för fett. Det går ett år eller två, sen börjar många hundar matvägra. De höga fetthalterna gör att galla, lever och bukspottkörtel får jobba mer än de ska.
Hundar som jobbar extremt hårt kan metabolisera de mängderna fett, fettet ger dessutom energi till polarhundarna som är i kyla och jobbar många många timmar om dagen. Det passar sällan våra hundar som går på kurs eller träning några gånger i veckan. Och framför allt valpar ska ha väldigt fettsnål kost, de ska ha sin näring från protein när de växer upp. Därför är det lättare med BARF. Det är ett köttslag för sig, så du vet vad du ger. Det är ingen som lagt i stora mängder fett för att göra maten billigare att producera. BARF = Biologiskt Anpassad Rå Föda.