Vad har jag för ”krav” på en valpköpare?
Jag vill att valparna ska bli trevliga bra familjemedlemmar som kan följa med familjen överallt. Det ska vara roligt att ha hund, och det ska vara roligt att vara hund. Det innebär att du som inte är så mycket hundvan får hjälp av mig för att det ska bli så bra som möjligt för valpen och den vuxna hunden. Och du som är mer hundvan ändå alltid kan vända dig till mig och fråga när det behövs.
Jag är hundinstruktör i flera sporter, hundpsykolog, kynolog, friskvårds- och balansbollinstruktör, laserteraput, cert. expert på näring till hund och domare i flera hundsporter. Jag har en hundskola sedan 1999 men fortbildar mig varje år fortfarande. Jag är också ledamot i Svenska Leonbergerklubbens kommitté för avel, hälsa och mentalitet sedan många år tillbaka.
Jag delar gärna med mig av den kunskap jag har till alla som köper en valp från kenneln.
För att hunden ska få en bra socialisering krävs att du lägger ner lite tid på din valp. Den behöver få utforska nya miljöer, ljud och underlag på ett rofyllt sätt. Jag kan sammanfatta det med att: känner valpen oro när ni åker därifrån så är det minnet ni planterat. Börja lugnt med andra ord.
Det innebär också hundkurser, från valpkurs till någon aktivitet. Valpen ska lära sig vara med andra hundar runtomkring. Inte rusa fram och hälsa på alla och bygga upp en frustration den dagen den inte får/kan springa till allt och alla. Den behöver några hundvänner, gärna sådana som är vänner resten av livet och dom kanske ni träffar på valpkursen?
När det är dags ska hunden röntgas, både HD (höfter) och ED (armbågsleder). Det här är viktigt för min framtida uppfödning. Vet jag inte hälsostatus vet jag inte om jag är ute och cyklar med de linjer jag för vidare. Om bara en eller två i en kull röntgas kan jag tro att det är massor av fria individer, eller i värsta fall, att denna linje ger dåliga höfter och jag kanske utesluter individer i avel helt i onödan.
För att få veta med lite större säkerhet så behöver alla röntgas. Dessutom, du som hundägare behöver den informationen. Finns något problem så kan du mota Olle i grind om du vet om det i tid, märks det först senare blir det mycket dyrare med mediciner och rehab.
De tikar jag parar och de hanhundar som ska bli pappor kommer alla vara röntgade, ögonlysta och ha gjort BPH (BPH blev undantag under pandemin, men även då är det ”stabila” tikar som använts, jag vill inte ha in rädslor i min avel då rädslor nedärvs starkt).
Utställning har jag inga som helst krav på även om jag ser det som ett plus att hunden ställs ut eftersom det ger mig information om exteriör (och mentalitet). Vill du ställa ut så behöver du ändå tänka på att det vi tränat blir vi bra på. Dvs det är inte alltid hunden blir rättvist bedömd om den inte är van att röra sig avslappnat i den miljön med mängder av andra hundar och människor överallt och ofta hög ljudnivå dessutom. Börja redan som valp med lite ringträning så kommer det gå galant när du visar upp hunden.
En Leonberger vill inte bli lämnad ensam. Så klart det går att lämna dem, med lite träning, så du kan åka iväg och göra dina ärenden, men den tycker inte om ett liv i ensamhet om du jobbar hela dagarna. Det är dessutom inte tillåtet enligt lag. Innan valpköpet behöver du fundera på hur du löser sällskap/hundvakt på lång sikt om ni arbetar hela dagarna eller om ni rent av ska vänta med hundköpet.
När det kommer till maten är jag kanske lite kinkig. Hundarna på kenneln får färsk mat. Inget torrfoder.
Dom har fått färsk mat i över tio år. Jag vill att hundarna fortsätter få färsk mat. Mitt mål är friska hundar med så långt liv som möjligt, då är inte ultra-processat torrfoder ett alternativ. Jag kommer att berätta vad de äter, hur mycket de ska äta osv. så du kommer lära dig allt om vad du kan ge. Men tänker du att det är bekvämare för dig att skopa torrfoder ur en säck så är det här fel kennel för dig. Jag satsar mycket på hundarnas hälsa så självklart prioriterar jag valpköpare som har samma tanke. Ingen av valparna kommer att få torrfoder på kenneln. Se det som ett löfte =)
Kastrering. Tänker du att du ska kastrera hunden så kommer du inte få en valp från mig. Dels behöver vi fler individer i avel, dels ger kastrering bekymmer på sikt. Kastrering löser inte andra problem än rent sexuella (och då finns ört tillskott du kan ge för att dämpa hormonerna under tikars löpperiod). Du får inte en lydigare hund för att den kastreras, du får en lydigare hund om du går kurser. (Tänk på att många hunddagis kan ha krav på kastrering.)
Varje hanhund som lämnar kenneln är en potentiell individ som bidrar till bredare avelsbas. Ett BPH (mentaltest) och en ögonlysning är också något som behövs för avel. Så gör du dem med så är det ett stort plus. Jag ställer däremot inga krav på att alla ska kunna gå i avel, det är upp till dig att bestämma, men jag vill att du ska veta att möjligheten finns och det också ger en bredare avelsbas på sikt.
Vaccineringar… Vi är inte bättre hundägare för att vi vaccinerar dem varje år eller vart tredje år (det är vad de flesta veterinärer brukar rekommendera). Att vaccinera en hund som redan är immun är förkastligt och leder till bla autoimmuna sjukdomar. Vaccinera med måtta!
Valparna vaccineras inte alls på kenneln. Det första vaccinet ges vid 16 veckors ålder, när valparna inte har antikroppar kvar från mamman. Enligt forskning blir 95% av valparna immuna resten av sitt liv om du vaccinerar vid den här tidpunkten.
Ska du delta på utställningar tävlingar och prov har SKK krav på vaccinering. Deras krav är en vaccinering efter 10 veckors ålder, en vid ett års ålder och därefter vart fjärde år. Dvs som 16-veckors valp, ettåring och sen vid fem års ålder. I flertalet länder tar man ett blodprov för att se om de har antikroppar, i så fall behövs inte vaccination alls. Men i Sverige har vi inte infört det än varför risken är större att vi övervaccinerar våra hundar.
Ska du resa med din hund måste du vaccinera mot rabies i de flesta fall. Olika länder har olika rekommendationer som du måste följa.
Hämta valp. Här får mamman avvänja valparna när hon tycker det är dags. Jag kommer inte svälta tiken för att avvänjning ska gå fortare. Det är hon som är mamman och det är hon som bestämmer när det ska ske. Om det vill sig illa kanske du får vänta en vecka till på att hämta din valp. Men jag kan redan nu ge lugnande besked, det brukar bli så många valpar att avvänjning hittills har skett så valparna kan flytta när de är 8 veckor. Elva-tolv små munnar med sylvassa små tänder är en starkt bidragande orsak till det misstänker jag. =)
Även om mamman skulle dröja med avvänjning så de blir kvar en extra vecka, eller inte, så innebär det inte att din valp kan vara kvar här tills du kan hämta den. Valparnas socialiseringsperiod är kort och den behöver börja hos dig så snart som möjligt. Inga valpar flyttar dock före 8 veckors ålder.
Alla valpar är avmaskade och har en dolda fel försäkring, de är veterinärbesiktade och registrerade i SKK (Svenska kennelklubben). Valparna är också försäkrade från 6 veckors ålder, fullt livvärde och 60 000 kr i veterinärvård. Denna försäkring anpassar du sedan så som du vill ha den (de flesta höjer veterinärvårds delen).
Fri prövningsrätt Jag förbehåller mig rätten att fritt välja om och till vem jag vill sälja valpen/hunden till.
För mig är det viktigt att du som köper en valp förstår att det är viktigt med tex röntgen när den uppnått ålder för det. Hälsotester ger mig som uppfödare en fingervisning om att jag är på rätt spår.
Jag använder inte kösystem utan väljer vilka jag tycker är lämpliga, dvs fri pövningsrätt. Vi kommer alltså att träffas först för att det är viktigt att vi båda känner ett ömsesidigt förtroende innan ni kan boka en valp. Det här innebär också att de som redan har en valp från kenneln har förtur före andra. Jag kommer också, i samråd med er, välja ut den valp som kan tänkas passa er bäst. Valet av valp görs tidigast när valparna är 5-6 veckor gamla men kan dröja en vecka eller två till. Det beror på att jag som uppfödare vill ha rätten att välja den valp som ska stanna kvar på kenneln. Det är också först när de är lite äldre som deras personligheter har börjat utvecklas och vi kan då matcha rätt valp med rätt ägare. De flesta har olika syften med sitt hundköp och det är viktigt både för mig och för er att ni får den valp som ser ut att matcha er bäst, det blir mindre risk att valpen placeras om då. En valp ska få stanna hos sin familj livet ut.
Inga gamla förlegade uppfostringsmetoder. Vad som är viktigt för mig, förutom att hitta rätt hem till rätt valp, är att den nya familjen arbetar med positiva, vänliga och etiska metoder med sin hund. Att göra det kräver lite mera kunskap än att bygga sin uppfostran på korrigeringar och straff. Men jag ger er mer än gärna råd och tips och finns där under hela hundens liv – inte minst i den ibland stökiga unghundstiden. Jag använder inte fysiska korrigeringar eller uppfostran som bygger på att tala om när hunden gör fel. Istället lär jag dem genom uppmuntran, förtroende och trygghet att göra rätt.
Vet du att uppfödaren kan påverka valpens framtid väldigt mycket? Att börja tidigt med stimulans ger tex större hjärna med fler kopplingar mellan neuroner. Hunden får 5% större hjärnmassa mot dem som inte får tidig stimulans. Det blir en stabilare, mindre rädd hund som hanterar stress bättre. Det känns bra att investera mycket tid i valparna när de är här på kenneln, de blir trevliga och roliga familjemedlemmar.
Självklart fortsätter socialiseringen hos dig när du har fått hem din valp.
Socialiseringsperioden är viktig. Men kort. Så det gäller att ta till vara den tiden väl. Alla som köper valp kommer att få socialiseringsråd med sig hem Bra socialisering är viktigare än mycket socialisering!
Handpenning. När ni har varit här och träffat valpen och vi har valt vilken specifik valp som kommer att bli er; då betalar ni en handpenning på 15 %. Ibland dröjer det längre innan jag som uppfödare valt och det blir dags att skriva köpekontrakt. Då tar jag ingen handpenning. För att kunna göra det måste vi veta vilken valp du betalar handpenning för, och det kanske vi inte vet i ett tidigt skede.
Ni kan alltid meddela att ni ångrat er. Självklart vill jag sälja en valp till ett hem som vill ta emot den, det ska inte vara ett tvång att ta hand om en valp.
Om ni ångrar er och ni har betalt handpenning får ni tillbaka handpenning (vilket är enligt lag) minus de faktiska kostnader jag får att annonsera ut valpen igen (tex. annons, ny veterinärbesiktning mm).
Mina mål med avel..
Mitt mål med min avel är att föda upp sunda friska Leonberger. Jag använder friska hundar i avel för att minimera sjukdomar i vår ras. Som valpköpare behöver du tänka på att det är en ras som ska röntgas i höftleder och armbågar. Jag som uppfödare behöver den informationen för att veta att jag avlar på friska hundar som inte nedärver sjukdomar. Allt kan jag tyvärr inte påverka, men en bra start är att försöka undvika de fel man vet om.
En hund som rör sig bra har ofta ett bra skelett och blir en hållbar hund därför ställs också hundarna ut för att bedömas exteriört. Leonberger ska kunna följa med på familjens aktiviteter, det ska vara en hållbar hund som lever länge som en familjemedlem.
Men jag vill inte minska mentalitetens betydelse, Leonbergern ska även fortsättningsvis vara en trevlig och följsam familjehund och för varje kull försöker vi anordna ett BPH (mentaltest) så vi tillsammans kan se hur hundarna är. Mycket roligt och lärorikt =)
Hur jag tänker..
””När tikarna klart markerar att de är ovilliga att para sig med en viss hanhund så är det en signal som är värd att lyssna till. Tiken ”vet” bättre än uppfödaren om hanens MHC-gener passar med hennes eller inte. Tvångsparningar är ett effektivt sätt att bryta sönder denna naturens skyddsmekanism mot genetiskt utarmning av ärftlig variation i ett av djurens viktigaste gensystem. ””
Ovanstående skrev Per Erik Sundgren år 2004, det är en viktig del av mitt sätt att välja hane till flickorna. Jag är övertygad om att om tiken inte vill är det fel att para. Jag försöker både välja hanar som inte är använda för mycket i avel och se till att hålla inavelsprocenten så låg som möjligt med verktyg från SKK och Leonberger-Database.